Styr på strømmen

For et par dage siden installerede jeg en Battman – et instrument til at overvåge batterierne med. Det skulle vi have gjort for længe siden – nu kan vi virkelig få overblik over hvad strømmen bruges til, hvor meget vi lader og hvornår.

 

Enkel installation
Batteri-banks-måleren er egentlig bare et amperemeter. Det installeres meget enkelt med en såkaldt ”shunt” på en af minuspolerne på batteribanken. Bagefter er det bare at trække det lange kabel hen til navigationspladsen og montere instrumentet.

 

Overblik
Selvom Anna Lisa selvfølgelig stadigvæk står på land, kunne jeg på installationsaftenen alligevel se nogle interessante tal. Tænder jeg f.eks. samtlige LED-lamper i båden (og det er både læselamper, arbejdslys i pentry og hyggelys i salonen), så bruger de seks lamper sammen kun halvdelen af det strøm, som en af de konventionelle lamper som endnu ikke er udskiftet.

Det skal blive spændende at følge når båden kommer i vandet. Hvor meget strøm giver vindmøllen og solpanelet? Hvor meget strøm bruger autopiloten og kortplotteren? Eller køleskabet? Hvor meget strøm er der tilbage på batterierne?