Skip to content

Om oss

I år 2000 seglade vi till Västindien på varsin båt. Efter turen över Atlanten lå ”El Cordero” af Skanør och ”Topas” af København i den samma bukt på St. Lucia. I calypsorytmernas hetta och palmernas skugga uppstod kärleken. Sedan dess har vi seglat i samma båt.

Pirates Bay, Charlotteville, Tobago. Nytårsafton 2000/2001

I 2008/2009 långseglade vi igen. Denna gången med våra två barn, som då var knappt 1 og knappt 4 år. Det blev till ett år i Medelhavet med den gamla Anna Lisa. ”Gamla Anna Lisa” var en mahognybåt från 1950. Lång, smal och låg och inte mycket plats. Men trots den trånga båten hade vi stor glädje av vår gamla Anna Lisa.

Gamla Anna Lisa på Menorca, 2009

Nu har vi, med tårar i ögonen, bytat vår vackra mahognybåt till en större, rymligare och mer bekväm glasfiberbåt. Då vi var så glada för vår gamla Anna Lisa, bestämde vi oss för att den nya också skulle heta Anna Lisa.

 

Familjen Veber

Margareta
vebermargareta@gmail.com
44 år gammal, utbildad förskollärare.
Jag har arbetat på Tångvalla Förskola i 18 år.
Innan jag träffade Thomas så var det med sjöscouterna som jag seglade. Jag gick med sjöscouterna Margaretanär jag var 8 år och sen blev jag kvar. Det är från alla mina år i scouterna som jag har mina allra bästa, äldsta vänner.

När jag väl bestämmer mig för ett äventyr så är det inte längre svårt att komma iväg.

När jag för många år sedan ringde min arbetsgivare för att be om tjänstledigt för en Atlantensegling, var det inte helt självklart att jag kunde få det. Svaret blev istället att då kunde jag få säga upp mig. Men när det väl kom till kritan, fick jag tjänstledigt.

Denna gången har jag sagt upp mig, det skall nog lösa sig.

 

Thomas
hej@thomasveber.se
Är 41 år, IT-nörd, författare och passionerat seglare. Jag har precis sagt upp mitt jobb som IT-chef i nordens största båttillbehörsföretag som ligger i Malmö. Det är ett jobb som jag älskar, inte minst för att det har med båtar att göra, men också pga mina kollegor som jag trivs så bra med.Thomas

I januari gav jag ut min bok “Hold kæft og rejs” som handlar om att våga gå emot strömmen och resa ut i världen under en längre tid. Jag vill använda vår seglats till att prova en annan dröm och passion: Tänk om jag inte behöver att söka nytt jobb när vi kommer hem. Tänk om jag kan satsa på mitt skrivande?

När det gäller navigation och segling är Margareta och jag lika duktiga och är båda två med i planering och utförande. När det gäller båtens underhåll och utrustning är det jag som meckar och fixar.

Jag är född i Danmark men har bott och arbetat i Sverige sen jag träffade Margareta i Västindien 2000.

 

Mathilda
12 år. Mathilda gillar mode och smink. Skor har alltid varit viktigt. När Mathilda var liten gick hon in i skoaffärer och så lyfte hon på alla skor, satte ner dem och kommenterade till oss om de “klackade”.2015-07-04 11.20.23

När Mathilda var 2 år gammal seglade vi ca 7 veckor under sommaren, vi gick då Göta Kanal och fick uppleva fin skärgårdssegling. Efter en hel sommar ombord blev vår båt “Anna Lisa” en slags trygghet, ett begrepp för Mathilda.
Hon döpte sin docka till Anna Lisa, sin mössa som hon hade på sig fick heta Anna Lisa-mössan, så även koftan och många andra saker som vi hade ombord.

Nu när Mathilda är större kan hon själv reflektera över seglingen när det känns motigt:
“Jag vet ju att det är värt det när vi väl kommer fram”

Att få komma till ensliga öar, där man kan få vara sig själv, eller komma till storstäder där mode- och sminkintresset får komma till sin rätt, det är två häftiga kontraster.

Mathilda har hittat sitt rätta element i simningen. Sjöscouterna i Skanör är också en aktivitet som Mathilda varit med på i flera år nu. Mathilda är nog den som kommer att sakna kompisar och hemmaliv mest. Hon följer endast med för att hennes föräldrar har fått den tokiga idén.

 

Troels
9 år. När Troels fyllde 2 år hade han levt halva livet ombord på vår båt “Anna Lisa”.

Troels älskar närheten som vi får när vi seglar. Han tycker om när han kan se
oss hela tiden.2015-07-06 14.01.00 Han älskar att bygga Lego, helst efter ritning. Legot får däremot inte följa med när vi seglar för det får absolut inte försvinna någon bit – då stämmer inte ritningen längre.

Troels tycker om att fördjupa sig i historier, han lär sig allt om Ninjago, Skylanders, Harry Potter, Star Wars mfl. Både vi här hemma och pedagogerna i skolan får lyssna, frivilligt eller ofrivilligt. Troels älskar att prata.

Troels ville gärna vara med i någon kampsport och det blev judo. Det räcker dock med en gång i veckan. På helgen vill Troels gärna ta det lugnt.

Sjöscouterna har varit naturligt för våra barn att gå med i eftersom vi båda föräldrar har varit aktiva ledare. Troels har precis börjat simma, och han säger att han tycker att det är super kul.

 

Vi bor …

I Skanör-Falsterbo, längst ner i Skåne,  där Margareta er född och uppväxt. Thomas är född och uppväxt på den lilla ön Ærø i södra Danmark.

I vår älskade jolle, Frankrike 2008

 

Kontakt

Du är välkommen att kontakta oss: vebermargareta@gmail.com (Margareta) eller hej@thomasveber.se (Thomas).