Skip to content

Föredrag: Ett år utan skor

En familj på äventyr

IMG_5177 NY

Många drömmer om en vardag med mindre stress och med mer ledig tid. Men ett sådant liv är ju dyrt. Stämmer det? 2016 gjorde familjen Veber sin dröm till verklighet. Mamma Margareta och pappa Thomas sa upp sina arbeten, barnen slutade skolan, bilen såldes och huset hyrdes ut. I 15 månader seglade de ut över det blåa havet, levde för nästan inga pengar alls och mötte människor från fjärran länder. ”Från villa till palmstrand” är ett annorlunda reseföredrag om en ganska vanlig familj som är ute på ett ovanligt äventyr. Föredraget är baserat på boken av samma namn, som kommer ut under hösten 2017.

– Det låter dyrt. Och vad händer med era karriärer?

Så reagerade de flesta, när Margareta och Thomas Veber sa upp sina arbeten och lät barnen på då nio och tolv år sluta skolan. Ett 15 månaders äventyr väntade familjen. Trots omgivningens skepsis genomförde de resan.

”Det behöver varken vara dyrt eller karriärhämmande att resa. Faktiskt menar många karriär-coaches att det kan tvärtom främja din karriär att resa mycket, därför att du får andra erfarenheter. Barnens skolgång gick det också bra med. Vi undervisade dem varje dag i ca tre timmar. Det hela handlar om god planering och prioritering. Vi kunde resa för 12.000 kronor/månad, för att vi fångade fisk och handlade på lokala marknader. Varjre gång vi blev frestade av en restaurang, tänkte vi på, att en middag där skulle förkorta vår resa flera dagar, då ville vi hellre laga egen middag och resa under längre tid”, säger Thomas Veber.

15 månader som ’de främmande’
Under föredraget berättar Margareta och Thomas Veber, vad som krävs för att resa långt trots fasta utgifter, barn i skolåldern och karriärer. Med bilder och filmklipp kommer åhörarna helt tätt på familjens liv på havet, på sina 15 kvadratmeter, där ingen bara kunde gå in på deras eget rum. Och ni kommer med ner i havet, när familjen ska fånga middagen. Fram för allt visar Thomas och Margareta Veber, vad som händer, när man inte har brottom med att komma vidare till nästa destination.

”Vi upplevde många vackra ställen, men det var människorna, vi mötte under resan, som gjorde störst intryck på oss. Den långsamma resan över lång tid ger andra upplevelser än vad ett par veckors charter gör. De lokala rasta-familjerna öppnar sina hem för oss, bjuder på mat och visade oss, hur livet fungerar hos dem. Fiskarna på stranden kom ombord på vår båt och såg, hur en skandinavisk familj på äventyr levde. Och barnen spelade fotboll med de lokala, fattiga barnen, det var ingen skillnad på hårfärg eller resurser. I 15 månader var vi de främmande, och den ödmjukhet, vi blev mött med, har vi försökt att ta med hem”, säger Margareta Veber.

Ett år utan skor är ett gripande och annorlunda reseföredrag om att hoppa av vardagens race och förvandla sitt liv till ett äventyr. Och om att ta äventyret med hem.

FAKTA
Föredraget varar i 2 x 45 min
Booking: booking@thomasveber.dk

”Tack för föredraget. Jag beundrar, att Ni bara gör det, som vi andra inte alltid vågar.”
– Anja Winther, Medborgerhuset, Svendborg

”Vilket härligt föredrag.”
– Anette Sundby, Langtursejlerforeningen, København

Thomas Veber 41 år, författare och arbetade fram till 2016 som IT-chef. Han har seglat över Atlanten tre
gånger, seglat ett år i Medelhavet, kört genom Europa på motorcykel och simmat med pirayor i Venezuela. Han är författare till flera böcker.

Margareta Veber 44 år och arbetade fram till 2016 som en förskollärare. Hon har också seglat över Atlanten tre gånger och tillbringat ett år i Medelhavet. År 2016 långseglade paret för andra gången med sina barn. Familjen levde för 12 000 kr i månaden. SVT följde familjen i programmet ”Familjer på äventyr” med mer än 900 000 tittare.

guldmakrel