Mest envis vinner

motor

”Får jag också säga fan?” frågar Troels. Det var inte ordet ”fan” jag använde när det bröts av en liten skruv i motorn, vilket gjorde att den inte kunde startas. En speciell typ av skruv som det är omöjligt att få tag i på Tobago. Det var faktiskt ett mycket fult ord jag sa, och egentligen inte något barn ska höra. De får absolut inte använda det själv.

”Ja, när det kommer till motorn just nu, kan du säga fan”, svarar jag.

Det är allvarligt att vi inte kan få igång motorn. Bränningen har börjat braka in mot Pirates Bay i meterhöga vattenexplosioner. Om ankaret släpper nu och vi inte kan starta motorn, är det adjö till Anna Lisa och vårt äventyr.

”Kör runt och fråga de andra båtarna om de har en i reserv”, säger Margareta.

Jag diskuterar olika lösningar med besättningarna på de andra båtarna. Ingen har en banjo-skruv i reserv och tyvärr är det bästa förslaget ett flyg till Trinidad.

skruen

Sedan kommer jag över till amerikanen Billy. Dagen innan var vi ute och fiskade tillsammans, och jag vet att han har bra kunskap om motorer.

”En sådan skruv kan man enkelt göra själv”, säger han när jag berättar om mitt problem. ”Har du en skruv i rätt diameter ombord?”

Jag nickar. Vi har så många reservdelar, verktyg och skruvar ombord att jag kan reparera allt. Trodde jag.

”Har du en fil också?” fortsätter Billy. ”Det är bara att fila av gängorna på ena sidan av skruven. Så kan dieseln rinna igenom på sidan istället för genom den.”

Vår lilla jolle närmast planar tillbaka till Anna Lisa. ”Nu ska jag starta motorn”, ropar jag till Margareta och jag hittar skruvstäd, skruvar, fil och bågfil nästan innan jag har kommit upp ur jollen.

Tio minuter senare dansar jag en segerdans på akterdäck för att få Billys uppmärksamhet. Motorn brummar som den ska, och den startade på första försöket. Billy kommer omedelbart i sin jolle. Jag visar honom stolt min reparation, och han garanterar att det kommer att hålla.

Vi har lärt oss något viktigt av detta och när autopiloten gick sönder på väg till Kap Verde: Även om det verkar omöjligt, ska vi fortsätta att kämpa. Helt plötsligt finns det ändå en lösning.

annalisa