Saone och le Grand Rhone

För precis en vecka sedan åkte Thomas ,och Johan, tillbaka till AnnaLisa. Efter en övernattning i Schweiz kom de till AnnaLisa på fredagen och redan på fredag eftermiddag skriver Thomas till mig att de slussat de första slussarna, de sista slussarna innan de kom ut på Saone.
Detta innebär ju att motorn åter startat! Vilken lättnad!

Nu var det dags för nästa dilemma, floderna var stängda pga. översvämningar. Vi som har haft högsommarvärme här hemma har svårt att förstå vad Frankrike och Tyskland blivit drabbade av. Ett rykte sa dock att slussarna skulle öppna under söndagen.

Högvatten, som dock sjunkit undan
Högvatten, som dock sjunkit undan
Innan Saone
Innan Saone
Ljuset i tunneln
Ljuset i tunneln

Sedan Thomas och Johan fick slussa ut på Saone så är det sol och kraftig medström som gjort sig gällande. Vi brukar köra med motorn så att AnnaLisa går ca 5 knop, de sista dagarna har AnnaLisa gjort mellan 8-11 knop!! Jag vågar inte tänka på hur det skulle vara om Thomas befann sig på Rehn nu, i motström, eller på alla de båtar som är på väg hem från Medelhavet och skall ta sig förbi Rhone och Saoneflodan…

Lyon, passerades igår
Lyon, passerades igår

Idag lägger AnnaLisa till i Valence, det har blivit dags för Johan att flyga hem, Thomas fortsätter och om några dagar slussar Sy/AnnaLisa ut i Medelhavet!

Johan och Thomas, två alltid lika glada och positiva killar
Johan och Thomas, två alltid lika glada och positiva killar