Vatten i båten

varv

Vi kör länspumpen ibland. Bara för att vara säkra på att båten inte läcker. Om vi överfyller vattentanken kommer det lite färsk vatten i kölsvinet – det måste naturligtvis också ut.

När jag nyligen pumpade var det vatten i båten. Det var länge sedan vi tankade och vattnet som kom ut var salt. Var kommer det ifrån? Från den hårda seglingen där fören ibland begravs i vågorna? Från motorn? Från en skrovgenomföring?

Jag kör motorn. Den är tät.
Jag kontrollerar alla genomföringar. De är torra.

Dagen efter pumpar vi igen. Ungefär två liter havsvatten kommer ut. På natten har jag mardrömmar om att båten är fylld med vatten. Från livflotten ser jag hur Anna Lisa försvinner i havet. Aktern sticker i ett ögonblick upp som Titanic. Sedan försvinner hon.

Det är bara en liter eller två om dagen. Det är ingen kris just nu, men läckan måste hittas. Det kan bli värre.

Barnen spelar basket i land och Margareta och jag undersöker kölsvinet igen. Var är det torrt och var är det fuktigt?

Slutligen lokaliserar vi läckaget till bogpropellern. Kanske är det bara en packning? Säkert inget allvarligt och förmodligen inte svårt att fixa. Men det går inte att fixa så länge Anna Lisa ligger i vattnet, så imorgon måste hon på land. Vi har tur. Bara en sjömil bort finns ett varv.

Den franska mekanikern som ska hjälpa oss.
Den franska mekanikern som ska hjälpa oss.


Mot Karibien?

I boken ”Mot Karibien?” kan du läsa mer om vår segling. Just nu ger vi den bort helt gratis.

Få boken