Försäkring vid långsegling

Forsikring

“Mitt försäkringsbolag vill inte försäkra båten på vår långsegling. Hur gjorde ni?” är det många som skriver till oss. Vi hade faktiskt samma problem med Anna Lisa …

Vi funderade ett tag på, om vi skulle segla till Karibien utan försäkring. Vi funderade också på de utländska försäkringsbolagen, men många av dem har inte så schyssta villkor. Och vem vill börja diskutera med en agent i USA, Tyskland eller Frankrike när båten ligger på ett rev och spolas över av arga vågor?

Vi kom i kontakt med Alandia, och plötsligt behövde vi inte fundera längre. Alandia försäkrar både i Medelhavet och Karibien, men de ställer krav på båt och besättning. Det är mycket rimliga krav, och helt ärligt … Lever du inte upp till dessa krav ska du kanske inte ge dig iväg:

  • Vid short-handed segling (två personer) måste det vara två, oberoende av varandra, självstyrningssystem ombord. T ex ett vindroder och en autopilot eller två autopiloter. (vi har provat att vara utan självstyrning trots att vi hade tre olika – det var inte roligt).
  • Dokumentation för nautisk kompetens (det har du väl ändå?)
  • Täcker inte kappsegling, men ARC är inkluderat.

När jag researchade inför detta inlägg, upptäckte jag att det florerar ett rykte om att Alandia inte försäkrar i Medelhavet. Jag ringde därför Alandia, men de dementerar detta: “Vi försäkrar visst i Medelhavet”, sa de. De berättade att de har en dialog med varje enskild båtägare innan en långsegling.

Har du problem med din försäkring? Ring Alandia – det gjorde vi, och vi har inte ångrat det.

Utan propeller
Varför skriver jag allt det här om Alandia? Förre året ställdes Anna Lisa ut på Marstrand Boatshow. När vi seglade upp båten från Skåne gjorde vi ett stopp på Vinga för att käka lunch. När jag slog back inne i den lilla hamnen tappade vi propellern, och vi fick fortsätta till Marstrand utan motor. I Marstrand fick vi så mycket trevlig hjälp från Alandia, att jag bara måste tacka dem. TACK Alandia!