Äventyret prioriteras

Eventyret prioriteres (1)

”Jag behöver verkligen någon som kan segla med mig från Lissabon till Madeira”, sa rösten i telefonen.

”Jag kommer”, utbröt jag, utan att tänka på vad det skulle innebära. Jag var 25 år gammal och bodde i Barcelona. Två dagar senare satt jag på nattåget till Lissabon.

Det är det bästa beslutet jag någonsin har tagit i mitt liv. Seglingen var mycket längre än till Madeira, för det gick så bra att jag åkte till Barcelona och avslutade allt för att segla vidare till Karibien. Det var på den turen jag träffade Margareta, och på många sätt var det också början på Ett år utan skor.

”Jag är inlagd på sjukhuset i La Coruña. Vill du segla hem min båt åt mig?” Det är samma röst i telefonen, som för 18 år sedan erbjöd mig att segla med till Madeira.

”Ja! Självklart vill jag det”, svarade jag igen utan att tänka på konsekvenserna. Livet är annorlunda nu än när jag var 25. Jag är gift, har två barn, arbete och många förpliktelser. Men jag ville inte missa detta äventyret. Det är nästan så att jag börjar tro på något övernaturligt när historien upprepar sig själv på det viset.

”Naturligtvis ska du göra det!” sa Margareta omedelbart.

”Det är okej att du inte är hemma till våra födelsedagar”, sa barnen, och allt med arbete löstes också på rekordtid.

Om du verkligen vill göra något, är det nästan alltid möjligt att lösa. Jag ska vara skeppare på båten som har präglat mitt liv så positivt. Vi kommer till Köpenhamn strax före boken om Margaretas, min och barnens seglats till Karibien utkommer. Det är som om det sätts en rosett på mitt liv nu.

På lördag flyger jag till Lissabon, tillbringar natten på ett AirBnb och fortsätter dagen efter till La Coruña för att segla Topas till Köpenhamn.

Mitt förra beslut att spontant segla präglade mitt liv i en sådan positiv riktning att jag inte skulle vara densamma idag utan den seglingen. Undrar vad den nya seglatsen kommer att ge för möjligheter i livet?

 

3D-SE
Ett år utan skor
Familjen Veber bryter upp från vardagen för att följa drömmen om ett äventyr till sjöss. Föräldrarna säger upp sig, barnen tas ur skolan och huset blir under 15 månader ersatt med en 30 fots segelbåt. Relationen testas, levnadsstandarden förändras och tvivlen sätter in.

”En fantastiskt fin bok.”
– På Kryss

Läs mer