Exotiska Norge

“Kan du flytta på dig?” frågar den japanska damen som står bredvid mig på kajen. Hennes man står leende precis bakom med en iPad redo på en selfiepinne.

“Ursäkta?” säger jag lite ursäktande. Jag står på kajen framför “Anna Lisa” på Bryggen i Bergen. Det är längesedan som jag har sett så många turister på ett och samma ställe och är helt överväldigad av folkmyllret.

“Flytta lite på dig”, fortsätter den japanska damen på en nästan oförståelig engelska och viftar samtidigt lite med händerna. Utan att jag riktigt förstår varför, går jag lite åt sidan. Det japanska paret tar min plats framför båten, och med selfiepinnen in action tar de en bild av sig själva med “Anna Lisa” och de norska trähusen i bakgrunden.

Jag hoppar ner på Anna Lisa och röjer upp bland tampar och segel, när ytterligare en japan söker min uppmärksamhet.

“How much?” frågar han.

Jag skakar oförstående på huvudet. “Vad?”

“How much?” frågar han igen på svårbegriplig engelska.

Så förstår jag vad han menar och skakar beklagande på huvudet. “Tyvärr”, säger jag. “Vi seglar inte med passagerare.”

Vi ligger förtöjda i Bergens absoluta mittpunkt. Det är faktiskt helt fysisk omöjligt för andra båtar att ligga mer centralt än vad vi gör med Anna Lisa just nu. Kontrasten från den sista tiden ute i fjordarna och den norska skärgården är helt enorm.

Vi har seglat helt nära 1400 meter höga berg som reser sig rakt upp ur det flera hundra meter djupa vattnet. Vi har legat ankrade på vatten som var så stilla, att molnen speglades, och känslan var nästan att det var vi som var i himlen. Vi har seglat på grönt smältvatten från berg som har snö på toppen. Under hela turen har vi i stort sätt inte mött några andra båtar. Vi är bara 500 sjömil hemifrån, men ändå är vi i ett landskap som är så storslaget och olikt det som vi är vana vid att det är svårt att föreställa sig.

Mot nord

När allt ska hänga ihop med arbete, skola, aktiviteter där hemma och ett hus som ska hyras ut, kan det vara svårt att få allt att gå upp i en högre enhet. Vår lösning detta året, är att jag seglar båten till Bergen tillsammans med ett par vänner. Från Bergen fortsätter sedan familjeäventyret.

Målet är Shetlandsöarna och de norska fjordarna, men än så länge har det inte varit möjligt att få väderutsikten att passa ihop med att både komma ut till Shetlandsöarna och tillbaka igen. Vårt motto är: Det ska vara en trevlig upplevelse att segla, så vi startar inte en sådan segling i kuling.

Kamratskap och natur

Mitt bästa sätt att visa vilka intryck Norges fantastiska natur har gett, och det kamratskap som uppstod mellan Peter, Andreas och mig under seglingen mot nord, är nog med kommande bilderna:

Kuling i Kattegat.

In i solnedgången på Skagerrak.

Korshamn. Ett av våra första bekantskaper med Norge.

Vi ankrar på molnen.

På väg in i Hardangerfjorden – en av få dagar utan kuling.

Kursen är mot snöklädda berg. När solen kommer är det nästan magisk.

Hardangerfjorden.

1400 meter berg och 100 meter vatten!

Stämningen på ”Anna Lisa” kan bäst beskrivas så här!

Vill du läsa om vår segling till Caribien? Hos förlaget Ocean Dream kan du just nu köpa vår senaste bok ”Ett år utan skor” för 97:- kr. Men bara till och med torsdag. Läs mer om ”Ett år utan skor” här …