Bavaria är skit?

Vi är i Marstrand, för att följa Mathilda till bussen. Hon ska in till Göteborg och hämta en kompis som ska segla med oss i ett par dagar.

“Vad har ni för båt?” frågar busschauffören, som jag (såklart) börjar prata med, innan han igen ska köra. Jag står utanför dörren, medans chauffören står precis innanför.

“En Bavaria 36.a,” svarar jag.

“Vad var det för båt?” ropar en av passagerarna, som sitter på ett av de främsta sätena. “Var det en Dehler?”

Busschauffören vänder sig om mot passageraren, och svarar att det är en Bavaria.

“Det finns vissa båtar man aldrig ska köpa”, säger passageraren högljutt. “Bavaria är en av dem.” Han fortsätter att prata, men eftersom jag står utanför bussen hör jag inte allt.

Busschauffören ser något besvärad ut av samtalet, och när pratandet inifrån bussen för ett ögonblick avtar, vänder han sig ursäktande mot mig.

“Kan jag bara få komma in?” frågar jag, och chauffören går åt sidan, så att jag på ett behörigt Corona-avstånd kan sticka in huvudet i bussen.

“Jag har precis seglat 2400 sjömil med vår Bavaria”, säger jag och ser på passageraren. “Vi har seglat upp längs Portugals kust, över Biscaya, genom Den Engelska Kanalen, och upp genom Nordsjön. Båten var fantastisk att segla med hela vägen – även i hårt väder.”

“Det måste ha varit en förfärlig segling”, säger passageraren, och fortsätter med att berätta om, hur dålig en Bavaria är. Men det hör jag inte, för jag har tagit steget ut i solen igen.

Busschauffören ser på mig och ler lite. “Min kusin har en Bavaria 42. Jag har seglat en del med den. Härlig båt.”

Det är som om att vi hela tiden ska försvara, att vi sålde vår svenskbyggda, långkölade koster, och istället köpte en serieproducerad tysk Bavaria. Egentligen hade jag inte behövt att säga något, men jag kände ändå att jag hade ett behov. Jag märker även efteråt, att jag blev ledsen av passagerarens kommentarer. Vi är superglada för vår nya båt – den har redan bevisat sitt värde för oss, och vi ångrar inte för en sekund att vi har bytt båt.

Som tur är har vi alla våra olika åsikter om båtar – det ser man ju på alla olika farkoster som ligger i hamnarna. Men man behöver ju inte skrika det rakt upp i ens ansikte, att man tycker att just vår båt är något skit? Det sårar faktiskt!