Önskar att alla fick ha det så här lyxigt

Det var inga problem att tillbringa dagarna i Visby, en sådan fin och mysig stad.
Mathilda träffar jämnåriga Jenny och de leker från morgon till kväll. Troels blir inbjuden till två små yrväder från Åland. Vi vuxna, ja vi träffar också massor av folk och får förslag på fina ställen inritade i sjökortet.

Plötsligt kommer S/Y Malin från Norrtälje in, de var den första båten som vi träffade på vägen hem med vår ”Nya AnnaLisa” förra året 🙂
Så trevliga Lotte och Henrik är, och våra barn leker ihop, Emma 1 år, Noa 3 år, Troels 5 år och Mathilda 8 år.
Vi har så trevlig att vi fortsätter att segla ihop några dagar.

Café Lauter på Fårö

Bondkryss, lika tråkigt  när den än inträffar, för våra barn samt våra gäster Karin och Poul blir det timmar av sjösjuka. Men när ankaret går utanför Lauterhorn, på Fårö, kl 23.00 och den varma chokladen med rom i kommer fram så glömmer man lätt. Det är en glad, trött och nöjd besättning som somnar.
Fördelen med att ligga för ankar är att vi kan morgonbada, när det är gjort går vi in i hamnen och lägger oss utanpå S/Y Malin.

Vi hyr cyklar för att besöka Café Lauter, toppenställe!
Besöka rauker, häftigt! Migränanfall, botten, hemskt, tröttsamt 🙁

Gotska Sandön, det ligger 30 sjömil norr om Fårö. Det finns ingen hamn eller brygga men det finns oändliga sandstränder, sälar och skyddande skog. Med bra koll på vädret så kan man ankra på rätt ställe i förhållande till vinden och få en ovärderlig upplevelse.
Vi får en underbar grillkväll på stranden, kaffet bjuder S/Y Malin på i lä av skogen.

Vår kära jolle och taxi med ”Malin” och ”Anna Lisa” i bakgrunden.
Kaffe innan regnet kommer

Vi vet att det skall börja blåsa och det känns lite märkligt att dra upp ankaret för att påbörja seglingen till Finland, det ser så lockande ut att ligga kvar på Gotska Sandön när solen strålar och vinden är svag.
Vi får en lugn tur där både barbie och bilar hinner bli grundlig tvättade, det går åt mycket tvål…

Troels vill för första gången vara uppe när natten faller på och sagor skall läsas mm. Han kommer upp, tar på sig fleece, jacka mm. så säger han ”Nu när jag har natt-tøj, fleece, jacka och flytväst på mig är jag redo för en riktig nattstorm” När vi har pratat en stund och Troels har kollat på säkerhetslinan, testat hur långt den når om man sitter fast i den säger Troels efter en kvart, ”Kom nu mamma så går vi och sover”. Nej jag skall stanna uppe en stund, ”Då går jag till pappa nu”. Så var den nattseglingen över 🙂

Den utlovade vinden kom i kapp oss när vi hade ca 2 tim kvar och då var vi nästan inne i den yttersta skyddande skärgården i Finland.
VI känner oss mycket nöjda över att vi lättade ankar när vi gjorde, vi har haft ett bra dygn på havet, utan sjösjuka.

Första stopp i Finland: Utö

Nu skall vi utforska nya naturhamnar, men en tråkig (innehållsmässigt) kyl och ett överdrivet tvättberg gör att vi även skall besöka Turku, där vi räknar med att få detta åtgärdat.

Midnatt i Finska skärgården
När vi kommer till en stad, eller bara en brygga, är det detta vi längtar efter igen (Bergsholmen i Finland).
Anna Lisas bageri har alltid färska bullar (när Poul är med).
På väg genom Ålands skärgård.