Saltkråkan

”Bland kobbar och skär”…tycker jag mig kunna höra Asrid Lindgren läsa när vi kommer in i den svenska ytterskärgården, för det är verkligen så det ser ut. Det är på ett spegelblankt hav med små karga öar, kobbar och skär, som färgas av kvällsolen. Det råder ett lugn ombord och vi hinner precis äta upp middagen innan vi letar oss in till Norröra, ”Saltkråkan”. Vi lägger oss för ankar utanför Ångbåtsbryggan, där ”Tjorven” i filmerna tar emot båten, och i land har vi en del av sjöbodarna, inklusive bryggan som Fabror Melker faller i ifrån. ”Fabror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?” 
Vi stannar uppe så länge det går, innan myggen sätter stop för det, och bara njuter.

Vi har hört talas om att det finns guidade turer på ön och en sådan vill vi med på. Han som håller i det är duktig och vi får reda på mycket om livet på ön och hur dess utseende förändrats genom åren. Bäst av allt, vi kommer till ”Snickargården” där fam Melkersson bor i filmerna, filmerna har vi sett mycket, och därför har vi lätt för att leva oss in i hela miljön.

Men var är nu Troels, ja efter visningen är han ju borta! Troels återfinns vid Ångbåtsbryggan där han konstaterar att jag har tittat färdigt, nu skall jag bada fötterna vid jollen. Inte alls för att vara dum utan bara för ”det glömde jag säga till er”. Senare nere vid den lilla stranden träffar barnen två kompisar vilket resulterar i nya bekantskaper för oss föräldrar med, det gör även att vi får ytterligare en härlig extra dag på ”Saltkråkan”, med lek och bad från morgon till kväll.

P.S. ”Saltkråkan” er Astrid Lindgrens fantastiske historie om livet på en lille skærgårdsø. På dansk hedder den ”Vi på Krageøen”.