Skolan ombord frågar, Hur mycket vatten använder du?

Jag känner att det har skett en förändring med hänsyn till skolan ombord. I början var jag rädd för att göra fel, jag ville att barnen skulle göra precis samma saker som deras klasskamrater gjorde i skolan hemma.
Jag använde mig mycket av den digitala plattformen som skolan använder för att följa med i skolans vardag.

Nu känner jag att jag vet vilka områden barnen skall ha läst i sina olika årskurser och vi betar av det i den takt som passar oss. Om vi har skola på en vardag eller helg spelar ingen roll, dagarna flyter in i varandra.
Jag har kommit på att mycket av det som står i Mathildas böcker kan jag använda till Troels, om det behövs är vi tre stycken som kan förklara uttryck, ord för honom.
Jag använder mig även av Lektion.se där hittar jag massor av förslag på uppgifter och texter.

Mathilda har spanska med holländska Maika, idag är Thomas lärare
Mathilda har spanska med holländska Maika, idag är Thomas lärare

Barnen har helt olika intressen och kan komplettera varandra. När Mathilda ska läsa om Tyngdkraft och Energier säger hon:
-Det är det värsta jag vet!
-Det är super kul,
säger Troels och går igång med att läsa högt och berätta.

Troels har läst om bl.a Bronsåldern och då är det tvärtom:
-Det är så tråkigt!
-Det är jätte kul, jag kan massor om det, säger Mathilda och går igång med att berätta allt hon kommer ihåg från sitt år 3 i skolan.

De drar igång varandra och jag kan ställa kompletterande frågor och ställa krav.
När Troels startade på ”De 4 elementen” var Vatten först ut. Det finns massor med text om vatten i Mathildas böcker så med andra ord är det också något som hon ska läsa.

Havets näringskedja av Troels
Havets näringskedja av Troels

De läser tillsammans och får en uppgift,

Skriv ner vad ni använder färskvatten på under ett dygn och reflektera sedan kring detta.

Detta blir en väldigt relevant uppgift för hur vi lever ombord och hur de människor som vi träffar runtom i världen har det. Vi får många och bra samtal kring temat Vatten.

Vissa dagar kommer vi såklart inte alls överens och det är då jag vill swisha hem ett eller två barn för några lektioner på Tångvallaskolan, både barnen och jag saknar pedagogerna med jämna mellanrum.

Bara så du vet, jag kommer aldrig skriva en siffra till om digital tid...
Bara så du vet, jag kommer aldrig skriva en siffra till om digital tid…

Men problemen med att inte alltid komma överens skulle inte försvinna bara för att vi är hemma, jag har suttit många gånger och varit förtvivlad över läxor och projekt som ska göras klara.

Här nedan kommer Troels och Mathildas text och reflektion om vatten.
Vet ni hur mycket vatten ni använder på ett dygn?

Text av Mathilda och Troels:
I Sverige så använder varje person i genomsnitt 310 liter vatten per dag, om det då är en familj på 4 personer så använder dom 1240 liter på en dag, som altså är mycket mycket mer än vad vi hade när vi seglade över Atlanten.

Jag och Troels har under ett dygn skrivit ner allt vatten vi använt, men innan jag berättar det ska jag berätta hur det funkar med vatten här på Anna Lisa.

På Anna Lisa har vi en tank som rymmer 90 liter, en tank som rymmer 30 liter, sedan har vi ca 100 liter vatten i dunkar. När vi seglade över Atlanten hade vi totalt med oss 450 liter på 5 personer. Vi använde då ca 10 liter, totalt, per dag.

När vi tvättar håret plus bara tvätta oss gör vi det i havet, när vi är färdiga tar vi en halv liter färsk vatten och häller över oss. Det skulle vara skönt med en varm dusch ibland. Sist vi tog en dusch var på Kape Verde den 2 december.

Det är färskvatten, mamma och pappa!
Det är färskvatten, mamma och pappa!

När vi spolar i toaletten är det med salt vatten. Vi kan bara tvätta våra kläder när vi vet att vi kan hämta nytt vatten. Om vattnet tar slut får vi ett stort problem. Vi kan inte bara låta vattnet rinna eller bara starta det, vi har en fot pump, vilket är bra för då slösar man inte på vatten.

Avsaltad
Avsaltad

Vi hämtar vatten i 8 liters och 5 liters dunkar, det kan vara ett hel dags projekt när vi ska hämta mycket vatten.

På öarna här i Karibien har dom en stor svart tunna på sin tomt som de samlar regn vatten i. Det vattnet ska dom använda till alla behov, när det vattnet tar slut, då måste dom köpa dyrt dyrt vatten som kommer med tank skeppen. ´

Här samlas vatten
Här samlas vatten

På 1 dygn så har jag Mathilda använt 20 dl=2 liter, jag blir chockad verkligen såååå stor skillnad!
Troels använde 2,5 liter på ett dygn
Till gemensamma saker ombord använde vi 4,9 liter på disk te/ kaffe vatten, matlagning osv

Vad säger ni om det, blev någon också chockad? Och hur mycket vatten använder ni?!