Julklappar

Love 2000

Ankaret rasslar ut i Pirates Bay på Tobago, vi har korsat Atlanten på 17 dygn. Yes, we did it! Den vita stranden finns 100 meter bort. Regnskogen höjer sig upp mot en klarblå himmel och på revet sitter pelikanerna med utsträckta vingar. Anna Lisa ligger stilla och det är här vi ska fira julen 2016. Thomas och jag har inga problem att ge avkall på julklappar, vi lever vår dröm. Tobago är vår ö.

För 16 år sedan hade vi precis korsat Atlanten i vars en båt. Redan första kvällen på St Lucia träffas vi och det är massor av kärlek. Thomas seglar till Tobago där de danska båtarna ska fira jul. Jag är kvar på St:Lucia, men vi hade en plan. Vi hade hittat en dansk båt, Spunk, som mycket väl kunde tänka sig att segla en tur till Tobago efter jul. Det är bara 150 sjömil. Mycket målmedveten mönstrade jag på på Spunk den 26 december.

St Lucia 2000
St Lucia 2000

Smartphonens tid och sociala medier var inte uppfunna. Jag litade bara blint på att Thomas fanns där, vi hade trots allt tillbringat ca 5 dagar tillsammans. Thomas, han gick otåligt fram och tillbaka och väntade på att Spunk skulle anlända.

Ryktesvägen hör Thomas talas om att Spunk kommit fram till Tobago och ligger i Scarborough. Det är där inklareringen till landet ordnas. Thomas får tag på en buss som på skumpiga vägar och med hög musik tar honom till Scarborough. Från den dagen är det kärlek och värme i luften, åtminstone för Thomas och mig.

Tillbaka till 2016, kan vi säga till våra barn att de inte får några julklappar? De har inte upplevt kärleken på Tobago, men de vet hur det är när vi reser.
Vi kan faktiskt komma undan med detta. Vi lever ett liv där vi har allt vi behöver ombord. Barnen har upplevt så mycket redan under resan. Framförallt har de träffat många barn som är så glada även om de inte äger många saker. Livet handlar inte om att få materiella saker, märkeskläder eller jämföra med vad andra får.
Utbudet är inte heller så stort där vi är och vi kommer överens om att det som barnen brukar få från oss och övrig familj sparas till ett annat år.

Tobago 2016
Tobago 2016

Vi har rest flera gånger när det är jul och varje gång har vi sagt att resan är julklappen. Det som värmer allra mest är att barnen själva säger “Kan vi göra detta nästa år igen, vi behöver inga julklappar.”
Detta året ska vi vara hemma och barnen frågar på ett ödmjukt sätt “Kommer vi få julklappar i år?”

Jag vill passa på att tipsa om några julklappar som håller äventyrsdrömmen levande.

Långseglardrömmer Du?

10 februari i Skanör
SEMINARIUM

En inspirerande och lärorik dag tillsammans med andra långseglare i trevlig miljö. Frukost, lunch, fika och kaffe ingår. I pauserna får du möjlighet för att kanske redan nu lära känna dem som du senare träffar ute i världen.

Läs mer här …

 Mot en ny Horisont
omslag_3d-400x400

Om du någonsin träffat en världsomseglare vet du hur många upplevelser de har och hur många spännande historier de kan berätta.
11 svenska författare och långfärdsseglare öppnar locket på skattkistan av spännande, inspirerande och fascinerande berättelser från deras resor på de sju haven.
I Danmark är det 10 författare som är med på samma projekt.
Överskottet går till de drabbade efter orkanen Irma och Maria i Karibien.

Boken finns på svenska och danska.

 Hold kæft og rejs av Thomas Veber

Hold-kaeft-og-rejs-forside-s

Där kan ni bland annat läsa om Jane och Niels från Spunk som också har en helt speciell historia tillsammans.
Boken finns på danska.

Slusshandboken av Thomas Veber

Slusshandboken-3dcover-cropped-259x400

Vill du ta genvägen till Medelhavet genom floderna? Korsa Sverige i båt? Ta på upptäcktsfärd på Norges, Skottlands eller Finlands kanaler?
Det enda hindret på vägen är slussarna. När du har lärt dig hur du ska hantera de olika slusstyperna, är det helt odramatiskt. Du kan klara av det även om du är ensam ombord. Har du kontroll på dina förtöjningar och de krafter som påverkar dem, undviker du stressiga situationer och skador.
Boken finns på svenska och danska.