Anna Lisa seglar igen

Sjösättning 12 april – Inställde pga av vindar på 16-18 m/sek
Sjösättning 18 april – Inställd p g a. förseningar
Sjösättning 19 april – YES

Blänkande fribord med klara röda linjer och med en skarp svart bottenmålning körs Anna Lisa från vår trädgård ner mot hamnen i Skanör. Efter två timmar är hon i vattnet och masten sitter på. Jag och Mathilda åker och hämtar pizza medan Thomas fortsätter fixa på båten och Troels installerar sig i förpiken.

Anna Lisa sjösätts
Vi äter alltid pizza i båten när vi sjösätter. Det började när vi hade vår första träbåt som vi var tvungna att passa när hon kom i vattnet. Efter en vinter på land hade träet torkat ut och ”dragit ihop sig”. Vattnet forsade in och extra länspumpar körde, nästan, hela tiden. Då passade det bra att tillbringa mycket tid nära båten för att se så att pumparna inte la av.

Sally sjösätts
Sally sjösätts 2004

Nu fortsätter vi vara i båten en stund för att det är mysigt. Nästan allt finns redan ombord och det känns som vi är redo för nya äventyr.

Mathilda har önskat att hon ska få vara i båten redan första helgen båten ligger i med sina kompisar. Pappa får också vara med för hon inser att de inte kommer få vara ombord helt själva. Fredag kväll intar tre glada tjejer förpiken.

Men vi är fler som vill njuta av det fina vårvädret. Troels och jag ansluter på lördag eftermiddag.
Om det är jag och Thomas som får fördelen att vara tillsammans med våra barn, eller det är barnen som får fördelen av att vara med oss, det kan vi låta vara osagt…men vilken lycka att få tillbringa en hel lördagkväll med 4 härliga barn. Vi grillar, vi leker en variant på dunkgömme ”dose skjul” och får skratta tillsammans.

Grillkväll
Söndag morgon är det svaga vindar och tjejerna vill ut på havet igen. Jag vill gärna segla ner mot Falsterbo fyr för att se om vi kan se sälar. Vindarna är så svaga så vi kör hela vägen. Utanför Falsterbo fyr ankrar vi och sälarna finns runt omkring oss hela tiden. När motorn stängs av är det alldeles tyst, förutom ungdomarnas prat som vi njuter av att få vara en del av.

Falsterbo fyr
Vinden försvinner helt och havet är spegelblankt. På oss strålar solen och långt bort i horisonten kan vi se Mön i Danmark. Tittar vi norrut ser vi dimman som ligger kvar över delar av Öresundsbron och Turning Torso sträcker sig ur dimman.

Schack
Inte helt oväntat har vi personer ombord som vill bada. Thomas är först i, tätt följd av Emma och Mathilda. Troels doppar fötterna, jag och Ella nöjer oss med att titta på. Det är 10 grader i Öresund.

Mathilda badar
Thomas badar
Tillbaka i hamnen är det sommarkänsla. Det är så mycket folk överallt. Det arbetas på båtarna som snart ska sjösättas, det promeneras och det fikas.

Man behöver inte göra det så svårt, man behöver bara göra något och njuta av det.

Tjejseglare
Tjejligan