Nu är vi kvitt

År 2009

Jag och Mathilda har precis landat på Mallorcas flygplats och solens varma strålar slår emot oss när vi går ner för trappan och bort till den väntande flygbussen. Jag slår på min telefon och ser att ett meddelande tickat in. Jag slår kortnumret till telefonsvararen och lyssnar spänt.

“Hej, det är Mattias, ni vann budgivningen på huset i Falsterbo, det är ert. Ring mig när ni landat.”

Vi är ute och långseglar med våra helt små barn i vår helt lilla båt, vi får väl kalla henne,  Anna Lisa 1, nu. Vi lämnade Skanör i juni 2008 och har via floder och kanaler tagit oss ner till Medelhavet. Vårt mål har hela tiden varit att segla till Barcelona, därefter var vi öppna för nya förslag. Vi träffar andra seglare som vi snabbt blir goda vänner med. De ska segla ut till Mallorca och frågar om vi vill följa med. Det ska visa sig vara ett av våra bästa beslut.
Familjen Veber 2008

Vi har under alla våra år i Falsterbo hitintills hyrt ett hus för att spara pengar till långseglingen som vi ville passa på att göra när barnen var små och inte gick i skolan än. Men tanken har också varit att när seglingen är slut för denna gången så ska vi köpa ett eget hus.

Precis när jag och Mathilda flugit hem för att vara med på ett bröllop så ligger det ett hus ute på Hemnet. Ett hus precis i det området som vi tittat lite i tidigare, ett hus som ligger inom vår budget. Jag går dit och tittar och förälskar mig i huset med en gång. Tillslut får jag tag på Thomas, som tillsammans med Troels är kvar på Mallorca. Thomas hör min glädje, min entusiasm och jag förklarar att det helt klart får plats en båt på tomten och att garaget kan göras om till en verkstad. Så var Thomas krav på ett hus uppfyllda 😉
Anna Lisa 1, Mallorca 2008

Vi lägger ett bud på huset och precis innan jag och Mathilda går ombord på planet mot Mallorca så höjer vi budet en sista gång. Vårt lånelöfte gör att vi inte kan höja mer.

Efter 3 timmar och 15 minuter, utan uppkoppling på planet, får jag meddelandet. “Hej, det är Mattias, ni har precis vunnit budgivningen på huset i Falsterbo, det är ert. Ring mig när ni landat.” Jag lyssnar på det en gång till och försöker ta in vad det innebär.

Thomas och Troels står och väntar på oss. När alla har kramats och pratat i munnen på varandra en stund viskar jag till Thomas “Huset är vårt” 

År 2020

Vi har vuxit ur Anna Lisa 2. Vi har efter många och långa diskussioner och eftertänksamhet sålt vår älskade båt och letat efter en ny Anna Lisa (3).

Vi har tittat runt. Vi har gjort listor på vad det är vi vill få ut av en båt. Vi har förhållit oss till en budget. Vi har drömt om ett litet äventyr. Vi har hittat en båt.

Båten ligger på Mallorca 🙂 Hur mycket vi än ville så fick vi inte ihop det med att vi båda två kunde åka dit för att köpa den. Det slår mig då att Thomas litade på mig när jag köpte huset, så nu är det min tur att lita på honom när vi ska köpa ny båt. Så i slutet av januari 2020 flög Thomas till Mallorca och köpte vår nya båt, en Bavaria 36.a

Vi diskuterar nu om vi är kvitt. Thomas anser att han har rätt till att göra fler köp, utan mig, eftersom huset kostade mer än båten. Men tyvärr fungerar det inte så, det gällde på endast ett köp, vid ett tillfälle 🙂
Så nu är vi kvitt!