Ett gratis seglaräventyr

Ett gratis seglaräventyr
Önskan är en båt med 8-10 kojplatser, men den får inte vara för stor. Den ska vara i gott skick (inte ett projekt) men den får inte vara för dyr. Den ska sticka tillräckligt djupt för att kunna klara oceanseglingar, men den ska ändå inte sticka för djupt, för vi ska kunna gå på kanaler och kunna besöka alla små mysiga danska och svenska öar. Eftersom vi seglar året om vill vi inte ha teakdäck, och den ska ha minst tre hytter.


Det var bara några av alla de omöjliga krav vi hade på en ny båt. Vi tittade på flera båtar här hemma. Båtar som visade sig vara i förfärligt skick och båtar som var klara till att segla iväg med. Men så fick vi en idé:

Om vi köper en båt i Medelhavet så får vi möjlighet att segla massor av sjömil i ett varmt hav, innan den nya båten kommer hem. Och köper vi på vintern, hinner vi att få massor av tid, innan vi seglar hemåt under hösten.

En helt ny värld öppnade sig för oss: Utbudet av båtar blev plötsligt MYCKET större, och rätt ofta var de också en hel del billigare. Mycket billigare. Den enda nackdelen var faktiskt, att de flesta båtarna saknade den del av utrustning som vi värdesätter mest: Dieselvärmaren. Men det är trots allt ett överskådligt projekt att få monterat.

Så efter många kontakter, en jakt på den internationella båtmarknaden, hittade vi en tyskägd Bavaria 36 på Mallorca. Vår nya Anna Lisa.


Priset var ca. 20 000 euro mindre än priset i Skandinavien (och det finns massor av båtar, där priset är ännu lägre, men vi ville inte köpa ett projekt).

Det kommer att kosta en del att resa fram och tillbaka till båten. Ett halvårs segling i Medelhavet och de 150 slussarna hem genom floder och kanaler är inte heller gratis. Men i förhållande till vad båten skulle kostat i Danmark eller Sverige,  så kommer vi ändå ha sparat pengar när hon är hemma.

Ett helt gratis seglaräventyr med andra ord.