Långsam strategi?

Kan vi inte segla lite fortare? Den frågan ställer vi oss ibland. Efter att ha haft en hel Atlantensegling att reflektera över saker och ting så har jag kommit fram till att det är en väl medveten strategi vi seglar efter.
Vi vill ha en hel båt med oss hem och en hel familj som vill segla.

Meddelande från vår meteorolog, Johan Dahl, 11 maj.
”Lågtrycket kommer från NV och som det ser ut nu kommer det österut och det värsta håller sig norr om 30 breddgraden! Ni kommer ändå få S-SV vindar på 20-25 knop! Håller ni er söder om 30 breddgraden missar det värsta er! Fattar ni?”

Varje dag skickar vi meddelande via vår Delorme Inreach, 160 tecken kan vi skicka som mail eller sms. I mailet som vår ”meteorolog” får kan han öppna en länk där vår position, hastighet och kurs ses.

En del av säkerhetsutrustningen
En del av säkerhetsutrustningen

Johan sitter sen och studerar vädret åt oss och vi får tillbaka ett svar som ovan, inklusive lite skvaller, när det får plats.

Vi ändrar kurs och styr rakt österut i tre dygn för att inte komma upp till 30.e breddgraden. Vi får massor av regn, en del vind men inget som känns obehagligt. Vi seglar med revade segel och gör 4-4,5 knops fart framåt. Det blir filmmaraton för barnens del och vi som kan sitter helst inne på trappan när vi har vakt, efter 15 minuter får vi resa oss upp för att spana runt hela horisonten. Det finns inga båtar här ute, det är vi, regnet och vinden.

Lågtrycket kommer
Lågtrycket kommer

Vårt svar till Johan, 11 maj.
”Fattar! Visar T när han vaknar. Så skönt att våra meddelande fungerar igen!”

Jag står nere vid vårt navigationsbord och tittar på AIS.en, det är ett program som gör att vi kan se andra båtar som är i vår närhet. Däremot kan de inte se oss på sin AIS för vi sänder inte ut någon signal. Detta visas på sjökortet om vi zoomar ut visas hela världen. Om vi förtsätter rakt österut, istället för att styra upp mot Azorerna igen, tillräckligt länge kommer vi till Marocko, det känns väldigt tilltalande just nu.

AIS bild, vi är den röda "båten"
AIS bild, vi är den röda ”båten”

Från Johan Dahl, 12 maj.
”När lågtrycket dragit förbi er någon gång på söndag kväll kan ni återgå till er nordligare kurs, om ni vill!”

Vårt svar till Johan, 13 maj.
”Det blåser fortfarande mycket med det har slutat regna. Det är vacker att se utsikten. Vindkraftverket har lagt av, hade annars kunna ge mycket ström. Trötta men allt väl. T”

Värmen från Karibien är ett minne blått
Värmen från Karibien är ett minne blått

 Vinden lägger sig till slut och solen kommer fram, vi styr mot Azorerna igen och jag är evigt tacksam över att vi klarat oss så bra. Båten är hel, alla mår bra och nu slörar vi med god fart rakt mot Azorerna.

Film
Film